2012. augusztus 16., csütörtök

A macaron őrület...

Hát, minket is elkapott a macaron láz...A macaron őrület fokai szerintünk a következők:
Mikor először hallod, fogalmad sincs mi az, és nem is érted miért a nagy felhajtás körülötte.
Majd látsz képeket színes "habcsókokról", ha szerencsésebb vagy meg is kóstolod, és elkezd valami zakatolni az agyadban.
Addig zakatol az a valami, míg meggyőz, hogy neked is meg kell sütnöd.
Elhatározod, beszerzed ami kell, és megsütöd. És legtöbbször nem sikerül. De ekkor már magával ragadott, és csakazértis megpróbálod még egyszer, és még egyszer... Aztán minden ide vonatkozó szakirodalom elolvasása után, egyszer csak sikerül! Azon kapod magad, hogy imádod, kikapcsol a sütése, meg akarod sütni több színben, több ízben. És tessék, megszállott lettél.....

Ezekkel már elégedettek voltunk

Hát, mi itt tartunk most. Igazából tanácsokat osztogatni nem szeretnénk, mert mi sem vagyunk profik. Azt mutatnánk meg nektek, hogy mi hogyan csináljuk, mit csináltunk rosszul, mikor hol rontottuk el, és hogyan készült el végül a számunkra tökéletes. Reméljük ezzel tudunk segíteni azoknak, akik még az első fázisban vannak.:)
Nekünk szerencsére barátnőnk személyében volt segítségünk, akinek már sikerült megsütni. Ezúton is köszönjük Krisztinek a segítséget és a receptet!
Amire mindenképpen szükség van, az egy digitális mérleg. E nélkül nehéz, legalábbis nekünk nem sikerült, mert nagyon pontosan kell mérni.
A hozzávalók:
200 g porcukor / átszitált/
200 g mandula
2x75 g tojásfehérje /kb 5 darab /
200 g kristálycukor
65 ml víz
ételfesték
Mi egész mandulát vettünk, a porcukorral turmixgépben megőröltük, / jobb a kávédaráló, de nekünk nincsen sajnos / és kislyukú szitán átszitáltuk. Ezt a sütés előtt egy nappal megtettük, hogy száradjon. A második adagnál aznap őröltünk, és nem tapasztaltunk különbséget. /Első sütésnél csak olyat kaptunk, amin rajta volt a vékony barna hártyája. Azzal is jó, a végeredményben pici apró pöttyök lettek. De így sem veszít semmit az esztétikai értékéből szerintünk./
Ehhez hozzákevertük kézzel a pontosan kimért 75 g tojásfehérjét. Akkor most egy picit a tojásfehérjéről. Sütés előtt 3 nappal betettük a hűtőbe, alufóliát tettünk rá, amit pár helyen kiszúrtuk. Sütés előtti este kivettük, levettük a fóliát, és úgy pihent másnapig a konyhapulton. Ilyen eljárással készült darabok tökéletesek lettek. Kíváncsiak voltunk, mi lesz, ha nem pihentetett fehérjéből készül, tehát sütöttünk úgy is. Itt látható a különbség:

  3 napig pihentetett tojásfehérjéből,             aznap feltört tojásfehérjéből

Tehát a porcukros mandulát összekevertük a 75 g tojásfehérjével, ebből lett egy marcipán állagú massza.
Következő fázisként 200 g kristálycukrot fel kell forralni 65 ml vízzel. / mi a baba cumisüvegével mértük ki /
No, és itt van a másik fontos pont, ahol el lehet csúszni. Ennek a cukorszirupnak 121 fokosnak kell lennie, akkor lehet hozzákeverni a felvert tojásfehérjéhez. Ha van húsmérőd, azzal tudod mérni, ha nincs, akkor addig kell főzni, amíg teljesen el nem oldódik a cukor, és ha beledugsz egy villát ,majd felemelve ágaival lefelé azt látod, hogy apró szálat húz a villán a lecsorgó cukor, na akkor jó.
Ezt a cukormasszát kell még így forrón, iziben hozzákeverni a másik pontosan kimért 75 g tojásfehérje adaghoz, amit előzetesen keményre felvertünk robotgéppel. Az így kapott masszát addig kell verni tovább, amíg kihűl, és jó kemény lesz. Por színezővel ezzel a fázisban színeztünk. Ha folyékonnyal dolgoztok, a vízhez kell keverni úgy, hogy 65 ml legyen összesen.

A tojásfehérjés, színezett cukormassza

Ha ez kész, a mandulamasszához adtuk adagonként. Körkörös mozdulatokkal, szilikon lapáttal kevertük egyneműre. Ezzel kész a massza, lehet egy nagy levegőt venni. :)
Tapasztalat, hogy legszebbek akkor lesznek a macaronok, ha habzsákba töltve pihentettük a masszát kb 2 órát. Ezt nem olvastuk sehol, nekünk így vált be. De nézzétek meg a különbséget:

Felső sorban a nem pihentetett, alul a 2 órát habzsákban eltöltött
darabok

A pihentetés után tefal tapadásmentes tepsire nyomtuk ki nyomózsákkal, kb 2-3 cm-es halmokat képezve.


Ha nincs ilyen tepsitek, szilikonos sütőpapírt kell tenni alájuk.
És ismét pihi. Kb 50 percet. Úgy láttuk, ez is egy fontos mozzanat, mert akkor jó, ha " megbőrösödik" a halmocskák teteje. Ami azt jelenti, hogyha finoman hozzá érsz az ujjaddal, már nem ragad. Mikor nem vártuk ezt ki, megrepedt a tetejük, és nem lett talpuk.
Mikor letelt az idő, "bőre" is képződött, mehet a sütőbe. Hát itt is játszottunk, ki kell tapasztalni a sütőt, mert mindegyik más. Nekünk ami bevált: 150 fokos, előmelegített, NEM légkeveréses sütés kb 14-15 percig.
Akkor jó, amikor szépen feljöttek, és "talpacskáik is lettek.

Bekukucskáltunk a sütőbe, hogy megmutassuk, milyen mikor elindulnak
felfelé...
Azóta megsütöttük többször ezzel a technikával, és minden alkalommal sikerült. Ne keseredjetek el, ha elsőre nem megy, nekünk is sokadik alkalomra jött össze.
A krémeket most nem részletezném, így is hosszúra nyúlt ez a bejegyzés, úgyhogy folyt. köv. :)
Addig pár szépséges kép még a legutóbbi sütésből:








Julie, Julia,  és Krisztina


9 megjegyzés:

  1. Csodálatosak lettek! Egyszer próbáltam,nem sikerült,de nem adom fel:))Most kedvet csináltatok hozzá!:))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek! Köszi a részletes leírást. :D
    Azt hiszem továbbítom a tesómnak, ő nagy rajongója a tojáshaból készült dolgoknak.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűségesek, ma én is nekilátok újra :), nem sok az a habzsákban pihentetés 2-3 óra? Félóra elég lesz szerintetek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legutóbbi sütésnél a legszebbek azok lettek, amik 2 órát pihentek a habzsákban.

      Törlés
    2. oké, köszi, akkor próbálom "ottfelejteni" a zsákban :)

      Törlés
    3. Próbáld ki, mert az így sült belül is szuper lett!!!
      Ezt fotóztuk le a félig megharapott állapotban.:)

      Törlés
  4. Nagyon-nagyon örülök ennek a bejegyzéseteknek megint! Köszönöm! Azt hiszem, nem vagyok az a tipikus magyar anyuka, mamika, aki a hagyományos magyar süteményeket süti elsősorban (bár, a szeozonális gyümölcsökkel gazdagított jó kis pitéket, lepényeket én is nagyon szeretem), hanem inkább a tipikus amerikai, angolszász sütemények jönnek be nálam/de szerencsére a kis családomnál is. Imádjuk a muffinokat, kuglófokat, püspök-kenyereket, amerikai palacsintát, fánkot, és hát, szerintem egyszer ezt is kipróbálom. Ételfestéket majd úgy kell rendelnem, abban biztos vagyok, de megéri:) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Hát ez egyszerűen gyönyörű, egészen megéheztem, megyek eszek egy kis kínait mert csak az van itthon sajnos :( Én is akarok ilyet, határozottan! :))

    VálaszTörlés
  6. Végre egy hasznos kis bejegyzés, nehéz ilyenre lelni a témában, köszönöm szépen!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...